Blog: EK 2021


Het EK 2021: (beveiliging)techniek maakt het mogelijk

Het Europees Kampioenschap voetbal voor mannen wordt extra bijzonder. Het EK stond gepland in 2020, maar vanwege corona heeft de UEFA, in samenspraak met de 55 aangesloten voetbalbonden, besloten het toernooi te verplaatsen naar 2021. 


Het EK 2021, ook wel Euro 2020 genoemd, is de zestiende editie van het vierjaarlijkse toernooi. Het wordt georganiseerd van 11 juni 2021 tot en met 11 juli 2021 in maar liefst twaalf verschillende landen in Europa. Nederland is é én van de twaalf gastlanden. In de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam worden vier wedstrijden gespeeld. 


Natuurlijk wordt niets aan het toeval overgelaten waar het om veiligheid gaat, dus al ver voor het EK aftrapt, ontvouwt zich een beveiligingsplan. Zo is er een programma opgezet voor de ontwikkeling van een digitale veiligheidsring in het gebied rondom de Johan Cruijff ArenA. Het programma is opgestart om aan de veiligheidseisen van de UEFA te voldoen en tegelijkertijd innovatief vorm te geven aan service en veiligheid. De gemeente Amsterdam werkt hierin samen met TNO, de Landelijke Politie en de Johan Cruijff ArenA. 


Bekeken wordt of het gebied rond de Arena in de gaten gehouden kan worden via een ‘virtueel hek ‘ met behulp van onder meer camera ’s en sensoren. Het gaat tenslotte om een publiek domein en dat vereist extra aandacht bij het verzamelen en verwerken van data. Onlangs verscheen het TNO rapport “Privacy bescherming bij niet-co öperatieve gezichtsherkenning “. Dit rapport geeft een overzicht van bestaande inzichten en presenteert een aantal mogelijkheden om de privacy beter te beschermen. Gezichtsherkenning met minimale impact op privacy. Een lezenswaardige visie op een nabije toekomst.


Binnen de digitale veiligheidsring wordt in 2021 ge ëxperimenteerd met 5 toepassingen.


Gelaatsvergelijking: Gelaatsvergelijking maakt het makkelijker ongewenst gedrag te detecteren. Ook zorgt het voor betere doorstroming, door onderscheid te maken tussen bezoekers en werknemers.

Blue-force tracking: Met Blue-force tracking is het mogelijk om stewards te lokaliseren en hun welzijn te checken. De Blue-force tracker reageert bijvoorbeeld op vallende beweging of een plotselinge versnelling. Zo weet de organisatie sneller wanneer er iets mis is en kan vervolgens gepast handelen.

Bodycams op 5G netwerk: Bodycams via 5G maken het mogelijk om livebeelden te maken als zich een gevaarlijke situatie op evenementen voordoet. Zo kunnen operationele medewerkers ook op locaties filmen, waar dit normaal gesproken niet gebeurt. Dit kan leiden tot een afname in agressief gedrag naar werknemers bij bezoekers van de evenementen. 

Slimme infrastructuur: Slimme infrastructuur zijn technologie ën die bijvoorbeeld bijhouden hoeveel mensen er op elk moment in en rondom het stadion zijn. Met deze gegevens kan de organisatie beter beslissen waar ze mensen heen kunnen sturen, of waar werknemers nodig zijn. Ze kunnen zo dus vaker een weloverwogen beslissing maken en hier de bezoeker direct over inlichten. 

Scan op wapens en vuurwerk: Via een scan is beter te zien of bezoekers wapens of vuurwerk bij zich hebben. Zo ’n scan versnelt de toegangscontrole en waarborgt de veiligheid van bezoekers en medewerkers.


Met deze toepassingen wordt het Amsterdamse voetbalstadion en het omliggende gebied zo veilig mogelijk en tegelijkertijd wordt een innovatieve bijdrage geleverd aan een betere mobiliteit. Beveiligingstechniek maakt het mogelijk! En innovatie is dan nooit ver weg. 


Boele Staal

Algemeen Voorzitter Federatie Veilig Nederland


Februari 2021