home  /

Gastblog

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Gastblog Rob Elsinga: Zo ga je weer duurzaam naar kantoor

Veel sneller dan veel mensen hadden gedacht werd het thuiswerkadvies weer de norm. In juni werd het advies thuis te werken losgelaten om een maand later weer aangescherpt te worden vanwege de hoge besmettingsgraad. Dus is het advies ‘werk thuis, tenzij het niet anders kan. Maar inmiddels is het eind augustus en lijken de besmettingen stabiel. De zomervakantie is voorbij en steeds meer bedrijven kiezen er voor (in shifts) op kantoor te werken.

Hoe gaat jouw bedrijf dit aanpakken? Houd je rekening met de positieve invloed van thuiswerken op het milieu? Ga je het kantoor anders gebruiken? Al vóór de coronasituatie voerde Microsoft het thuiswerken in. In 2019 sloot zij negen maanden de kantoordeuren als sociaal experiment. De ervaringen heb ik opgeschreven om ook andere bedrijven te inspireren.

Het kantoor als ontmoetingsplek
Het thuiswerkexperiment is gestart met het idee het kantoor op een hele andere manier in te richten. Tweederde van het pand is nu bedoeld om samen met klanten en partners te doen aan co-creatie. In het overige deel kunnen medewerkers werken. Het pand is daarmee een ontmoetingsplek geworden en niet een plek waar je elke dag naartoe gaat. Hier zijn wij blij mee, want de meeste, duurzame impact maken wij door thuis te werken.

Een slim gebouw
Microsoft heeft haar kantoorpand ook duurzamer gemaakt door het slimmer te maken. Onder andere door te kijken welke ruimtes er wel en niet gebruikt worden. Het pand hangt nu vol met bewegingssensoren die laten zien welke ruimtes wel en niet worden gebruikt. Zo bijven het licht en de verwarming niet aan staan als de ruimte niet wordt gebruikt. Al de slimme gebouwen samen hebben geholpen om 20% van de energieconsumptie te besparen.

Een andere kijk op veiligheid
Door van het Microsoft-pand op Schiphol een ontmoetingsplek voor partners en klanten te maken, is het pand ook deels een openbaar pand geworden. De “Communtiy Area” en eerste verdieping zijn vrij toegankelijk geworden en het pand biedt nu ook samen met Spaces werkruimtes voor partners. Uiteraard zijn er delen van het gebouw alleen voor Microsoft-medewerkers toegankelijk en is er een Experience Center waar klanten en medewerkers alleen op uitnodiging toegang hebben. De aandacht is daarnaast verschoven naar een veilig pand vanuit gezondheidsoogpunt, waarbij gekeken is naar toegankelijkheid voor mensen met een beperking, voldoende ruimte, ventilatie en geestelijke gezondheid. Een voorbeeld van het laatste zijn stiltezones waar medewerkers zich kunnen concentreren of juist kunnen ontspannen.

Artificial Intelligence
Niet iedereen zal straks elke dag naar kantoor gaan. De kans is groot dat het aantal medewerkers op kantoor met de dag wisselt. Het wordt dus een uitdaging om voor genoeg eten te zorgen, zonder veel te verspillen. Microsoft heeft hiervoor samen met hun cateraar een AI-model ontwikkeld. Rob: “We konden het afval uit ons bedrijfsrestaurant significant met tonnen verminderen door met AI te kijken naar verschillende invalshoeken zoals het aantal afspraken op kantoor, de dag in de week, de files en het weer.” Het resultaat levert dubbel voordeel op. Enerzijds kon Microsoft bewust het afval verminderen. Anderzijds werd het voor heel veel medewerkers ineens heel duidelijk hoe je AI kunt gebruiken in een simpel scenario als stappen maken met duurzaamheid.

Tips

Als je duurzaamheid op de werkvloer wilt stimuleren, heb je een cultuuromslag nodig. Betrek de medewerkers. Bij Microsoft is dit gedaan door een community op te richten rondom duurzaamheid. Laat je collega’s meedenken over hoe dingen worden gedaan. Betrek ze bijvoorbeeld in HR-projecten over mobiliteit. Of in de discussie hoe post-Covid weer naar kantoor te gaan. Maar ook op technisch vlak. Denk bijvoorbeeld na over hoe software efficiënter gemaakt kan worden zodat die meer rekening houdt met het klimaat.

Ook belangrijk: meet wat je aan het doen bent. Wil je vooruitgang boeken, dan moet je meten waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Bij Microsoft doen ze dat op een Agile-manier in sprints. Voortgang maken door elke drie maanden in teams te werken aan concrete stappen (sprints) en deze te evalueren. Bij Microsoft is een langetermijnvisie op het gebied van CO2, water en biodiversiteit.

Rob Elsinga

National Technology Officer bij Microsoft

Augustus 2021

Dit artikel verscheen oorspronkelijk bij NLdigital, de branchevereniging van de digitale sector, en is in overleg met Microsoft herschreven tot gastblog voor Federatie Veilig Nederland.

Commentaar

Reageren op bovenstaande gastblog? Of heeft u nog vragen?

Mail ons!

Gastbloggers gezocht!

Ook uw mening geven? Schrijf over de kennis die u heeft!

Als ondernemer kent u de markt als geen ander, u weet wat er speelt, wat de veranderingen zijn en waar de behoeftes liggen. Breng deze behoeftes en vragen eens in kaart en deel uw mening of kennis via een blog!

Voor de serie gastblogs, naast de al bestaande blogs van de voorzitter, zijn wij altijd blij met bloggers met een mening. Heeft u interesse? Neem contact op met Erwin Schoemaker via erwin.schoemaker@federatieveilignederland.nl voor meer informatie of om uw onderwerp/concepttekst aan te leveren. De richtlijnen voor de blog vindt u hieronder.

Richtlijnen gastblog

Wilt u een gastblog schrijven? Wij hebben enkele richtlijnen opgesteld om de schrijver de helpende hand te bieden. Bekijk de richtlijnen.