home  /

Gastblog

Gastblog Rogier Barents en Jaap Hoogland: Exoskelet als persoonlijk beschermingsmiddel

Bescherming van uw medewerkers

“Hey, ik zag een exoskelet op televisie!” of “Waren jullie niet ook met je exoskelet op de radio?”. Dit zijn reacties die ik als exoskelet ondernemer regelmatig krijg. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat in de afgelopen vijf jaar de aandacht voor exoskeletten in Nederland en daarbuiten met bijna een factor 1000 is toegenomen.

Maar wat zijn exoskeletten? Eén van de oudste definities: “Exoskelet is een uitwendig skelet dat dient als bescherming van het lichaam van een organisme bijvoorbeeld heremietkreeften.” Wat hier nog aan toegevoegd kan worden is dat het een skelet betreft, een harde uitwendige structuur die bescherming biedt. Net zoals een veiligheidshelm je hoofd beschermt of veiligheidsschoenen je voeten, beschermt een exoskelet het menselijk lichaam tegen externe krachten. Dat kan op vele verschillende manieren, er is dus niet één exoskelet. Zo kun je ook exoskletten globaal onderverdelen in passieve of actieve, arm-, rug- of been-exosekletten. Wereldwijd zijn er honderden Ske-lex armexoskeletexoskeletten

verkrijgbaar die op de één of andere manier gebruikers sterker maken en/of beschermen.

Zo zijn er lichtgewicht, comfortabele exoskeletten die de armen op zo’n manier ondersteunen dat er vele malen makkelijker boven het hoofd gewerkt kan worden. Denk hierbij aan werkzaamheden onder een auto of vliegtuig, maar ook werkzaamheden als stukadoor of schilder kunnen door dit exoskelet worden ondersteund. Het exoskelet voorkomt blessures aan schouders en nek maar verhoogt ook de precisie en kwaliteit waarmee werkzaamheden kunnen worden verricht. In de beveiligingsindustrie zijn er inmiddels ook toepassingen, maar staat het gebruik nog in de kinderschoenen. Een exoskelet is vaak binnen 1 minuut aan- of uitgetrokken en eenvoudig mee te nemen van de ene werkplek naar de andere.

Het rug-exoskelet beschermt tegen lage rugklachten. Iedereen die een voorovergebogen werkhouding heeft of regelmatig moet bukken wordt zo beschermd tegen compressiekrachten in de rugwervels. Mocht u een verhaal over ‘het exoskelet’ horen, bedenk dan goed dat het waarschijnlijk om één van de vele voorbeelden gaat waar een exoskelet dezer dagen impact maakt. Over 5-10 jaar zullen exoskeletten net zo geïntegreerd zijn in de ‘toolbox’ van hulp- en beschermingsmiddelen als een veiligheidshelm of veiligheidsschoenen, net zoals dit in de bouw- en installatiebranche dit normaal is.

Over Laevo en Skelex

Skelex en Laevo zijn pioniers  op het gebied van exoskeletten en volgend jaar te bezoeken op 12 en 13 april op het event in Den Bosch. Laevo het eerste bedrijf dat commercieel verkrijgbare rug-exoskeletten op de markt bracht. En Laevo heeft wederom een primeur te pakken met de Laevo FLEX. Het eerste als persoonlijk beschermingsmiddel gecertificeerde exoskelet te wereld. Skelex brengt op haar beurt
arm-exoskeletten op de markt en Skelex is een van de grondleggers van de passieve exoskeletbeweging. Beide producten/demo’s zijn voor installerend Nederland live te zien op het FireSafety & Security Event op 12 en 13 april 2023.

Rogier Barents                                  Jaap Hoogland

Laevo Exoskeletons                          Skel-ex

www.leavo.nl                                     www.skelex.com

Oktober 2022​​​​​​​

Commentaar

Reageren op bovenstaande gastblog? Of heeft u nog vragen? Mail ons! ​​​​​​​

Gastbloggers gezocht!

Ook uw mening geven? Schrijf over de kennis die u heeft!

Als ondernemer kent u de markt als geen ander, u weet wat er speelt, wat de veranderingen zijn en waar de behoeftes liggen. Breng deze behoeftes en vragen eens in kaart en deel uw mening of kennis via een blog!

Voor de serie gastblogs, naast de al bestaande blogs van de voorzitter, zijn wij altijd blij met bloggers met een mening. Heeft u interesse? Neem contact op met Erwin Schoemaker via erwin.schoemaker@federatieveilignederland.nl voor meer informatie of om uw onderwerp/concepttekst aan te leveren. De richtlijnen voor de blog vindt u hieronder.

Richtlijnen gastblog

Wilt u een gastblog schrijven? Wij hebben enkele richtlijnen opgesteld om de schrijver de helpende hand te bieden. Bekijk de richtlijnen.