Aantal overvallen daalt drastisch door bodycams


Nijmeegse bezorgers voelen zich veiliger met bodycams

21 juni 2021


Een pilot en project met bodycams bij maaltijdbezorgers in Nijmegen waren succesvol. Er deden zich geen overvallen op pizzakoeriers voor én de bezorgers voelden zich veiliger. Onder andere de gemeente Nijmegen, Domino ’s en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) voerden de proef en het project samen uit. In dit artikel blikt het CCV met de gemeente en Domino ’s terug. 


Vanuit Nijmegen was Ferdi Overeem bij de pilot en het project betrokken. De wijkveiligheidsco ördinator heeft High Impact Crimes in zijn portefeuille en las over een proef met bodycams in Rotterdam. Via het overleg van de 8 grootste gemeenten, kwam hij in contact met CCV-adviseur Colin Voetee over deze proef. “Ik was blij toen Colin aangaf dat er bodycams in Nijmegen konden worden ingezet. “


De proef en het daaropvolgende project in Nijmegen liepen van 24 oktober 2020 tot 1 maart 2021, tegelijk met het Donkere Dagen Offensief. “Dat is de perfecte periode, want als het eerder donker is, dan is er statistisch gezien een toename van het aantal overvallen en straatroven. Er zijn dan ’s avonds minder mensen op straat en daardoor is het voor criminelen aantrekkelijker om overvallen en straatroven te plegen “, vertelt Overeem. De proef liep van 29 februari tot 1 mei vorig jaar. “We wisten niet dat corona zou uitbarsten in Nederland, dus een groot deel van de proef was in die tijd. Alle pizzabestellingen werden cashloos afgerekend, omdat het advies was om fysiek contact te vermijden. De kans dat een pizzakoerier met contant geld zou rondrijden was kleiner, dus was een overval plegen niet aantrekkelijk. ” 

Training bedienen bodycamToch werd er wel veel geleerd van deze proef, bijvoorbeeld over de training aan de maaltijdbezorgers, over het bedienen van de bodycam, het informeren van klanten en dat er altijd een aanspreekpunt en verantwoordelijke moet zijn. “Vanuit deze ervaring zijn we gestart met een project van een half jaar “, aldus de wijkveiligheidsco ördinator.  


Domino ’s wilde graag meedoen aan de proef en het project. Marianne Kemps, pr- en communicatiemanager bij de restaurantketen: “We waren al betrokken bij de pilot in Rotterdam, dus toen ik las dat de gemeente Nijmegen dit wilde opstarten en ondernemers zocht om mee te doen, heb ik contact met Ferdi opgenomen. Zo is het balletje gaan rollen. ” Kemps vervolgt: “Wij hebben veiligheid op 1 staan. Helaas hebben we in het verleden met overvallen te maken gehad en is het onze verantwoordelijk om er alles aan te doen om dit te voorkomen. ” Daarom was het volgens de manager logisch om met de gemeente Nijmegen te gaan samenwerken. “Samen met andere partijen zoals gemeenten en bijvoorbeeld het CCV kun je het verschil maken “, stelt Kemps. De samenwerking met de gemeente en het CCV heeft ze als bijzonder prettig ervaren. “Er was een open contact. We durfden elkaar aan te spreken met maar 1 doel voor ogen en dat was de veiligheid voor maaltijdbezorgers verhogen. ” Volgens Kemps versterkte iedereen elkaar vanuit zijn eigen deskundigheid. 

‘We durfden elkaar aan te spreken met maar 1 doel voor ogen en dat was de veiligheid voor maaltijdbezorgers verhogen.’


Ook Ferdi Overeem is erg te spreken over de samenwerking. “Domino ’s was in de pilot en het project een stabiele factor die goed vertegenwoordigd was. Ze kenden de franchise-ondernemers goed en daarom werd er goed meegewerkt, wat een goede samenwerking tot gevolg had. ” Natuurlijk was het wel jammer dat ook tijdens het vervolgproject er nog steeds een coronacrisis in Nederland was, want daardoor werd vooral met pin afgerekend bij de bezorgers. “Corona heeft wel de nodige impact gehad, omdat bezorgers geen contant geld op zak hadden “, vertelt de manager van Domino. Daardoor viel de motivatie weg voor overvallers. Dit leidde tot een enorme daling van het aantal incidenten. Toch vindt Kemps het project geslaagd. “Geld is niet de enige reden om bezorgers lastig te vallen. Het kan ook gaan om pizzaroof, stelen van een mobiel of baldadig gedrag. ” Als voorbeeld noemt ze een groepje jongeren op straat waar de bezorgers langs moeten fietsen. Dat kan bedreigend overkomen. “Zodra de knop van de bodycam wordt ingedrukt, neemt die ook nog de afgelopen 30 seconden op. Dat verhoogt het gevoel van veiligheid bij de bezorgers. “


Ferdi Overeem ziet dat in het project goede ervaringen zijn opgedaan en dat het deelnemers een extra veilig gevoel gaf, maar ook dat het besef van veiligheid in zijn geheel werd vergroot. “Belangrijk is bovendien de preventieve werking die van de bodycam uitgaat. Daarnaast wordt de pakkans vergroot, omdat er gelijk een doorschakeling is naar een particuliere alarmcentrale. “

Dat corona invloed op de uitkomsten van de proef en het project heeft gehad is duidelijk. Overeem hoopt daarom dat andere gemeenten het project ook gaan uitvoeren als het weer relatief normaal is. “Ik ben al gebeld hierover door een collega van de gemeente Utrecht. We kunnen tips geven en elkaar helpen en ondersteunen. “


Bron: Het CCV