COEN-enquête eerste kwartaal 2021

​​​​​​​​​​​​​​

Ondernemers in door corona getroffen sectoren somber

15 februari 2021

Het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van ondernemend Nederland, staat aan het begin van het eerste kwartaal 2021 op -6,0. Daarmee is de indicator met 2,0 punt gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal 2020. Deze daling komt na 2 kwartalen van herstel sinds het laagst gemeten ondernemersvertrouwen (-37,2) begin tweede kwartaal 2020. Deze en meer verwachtingen en oordelen van ondernemers zijn terug te vinden in de rapportage van Conjunctuurenquête Nederland. De gegevens voor dit onderzoek zijn begin januari 2021 verzameld. Dit is in de lockdown, maar voorafgaand aan de invoering van de avondklok.

Sectorbreed is onderscheid te maken tussen sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronamaatregelen en sectoren waarop dit minder invloed heeft. Bij 5 sectoren is het vertrouwen afgenomen, terwijl voor de overige 6 sectoren de stemming van ondernemers is verbeterd. Met -57,1 zijn horecaondernemers veruit het meest pessimistisch, op grote afstand gevolgd door ondernemers in de autohandel en –reparatiebranche. In de bouwsector zijn ondernemers met 12,1 het meest optimistisch.

Download het rapport

De Conjunctuurenquête Nederland ondervraagt elk kwartaal ondernemers over onderwerpen die hen aangaan zoals omzetontwikkelingen, winstgevendheid, investeringen en personeelssterkte. Hierbij wordt gevraagd naar ervaringen in het afgelopen kwartaal en verwachtingen voor het lopende kwartaal. Het ondernemersvertrouwen voegt verschillende van deze onderwerpen samen om tot een samenvattend sentiment te komen. Het is zowel voor heel Nederland als diverse sectoren en branches beschikbaar.

Voor het dashboard zie: http://www.ondernemersplein.nl/coen