Kwartaalupdate Retail en Groothandel

Rabobank heeft de kwartaalupdate Retail en Groothandel over het vierde kwartaal, getiteld "Ondernemers moeten flink aan de slag" gepubliceerd.

De cijfers over 2019 laten zien dat er binnen groot- en detailhandel nog steeds groei is van de omzet, maar dat deze groei afzwakt. Vooral voor de groothandel is dit goed zichtbaar. Beide sectoren zijn behoorlijk divers en de groei loopt uiteen voor de verschillende sectoren en sub-sectoren. De retail- en groothandelssector is in fundamentele transitie door veranderingen in klantgedrag, demografie, concurrentie en technologie. De overkoepelende boodschap van deze KwartaalUpdate is dat er ook in de huidige, uitdagende marktomstandigheden kansen zijn voor retailers en groothandelaren, maar dat het inspelen hierop wel de nodige inspanningen vergt. Dit wordt uitgewerkt in een aantal onderwerpen die als volgt kunnen worden samengevat:

• Er is nog steeds sprake van groei in de groot- en detailhandel, maar de vooruitzichten verslechteren over een breed front.
  • Het waardewiel biedt kansen voor retailers en groothandels. Onderscheidend vermogen, samenwerkingsvaardigheden en lef zijn essentieel om die kansen te benutten. Soms zijn nieuwe impulsen nodig.
  • Duurzaamheid biedt kansen voor retailers en groothandels. Het verkrijgen van een License to Operate, transparantie en het benutten van businesskansen zijn belangrijke elementen daarbij.
  • Investeren in service is beter dan oorlog voeren op prijs. Een voorbeeld uit de Amerikaanse retailsector is daarbij illustratief en inspirerend.

Download de kwartaalupdate Ondernemers moeten flink aan de slag

Bron: Kwartaal update Retail en Groothandel van Rabobank