Inval Rusland in Oekraïne

25 februari 2022

De Russische krijgsmacht heeft doelen in heel Oekraïne gebombardeerd met raketten en vliegtuigen, waaronder in steden als Kharkiv en Odesa en de belangrijkste luchthaven van Kyiv. Vanuit Rusland, Belarus en de – illegaal door Rusland geannexeerde – Krim zijn de Russische strijdkrachten begonnen aan een grootschalig militair offensief.

Standpunt van Nederland

Het kabinet veroordeelt de Russische invasie in Oekraïne in de sterkst mogelijke bewoordingen. Ondanks alle internationale oproepen om te de-escaleren en te kiezen voor diplomatie heeft Moskou willens en wetens gekozen voor een grootschalige militaire interventie. Rusland begaat hiermee een laffe daad van agressie tegen de Oekraïense bevolking, waarvan Moskou steeds stellig heeft beweerd dat het een broedervolk is.

Bron: Rijksoverheid.nl

VNO-NCW: zorgen ondernemers om medewerkers en energieprijzen

Het Nederlands bedrijfsleven heeft ernstige zorgen over de veiligheid van medewerkers in Oekraïne en de regio eromheen en het effect op de prijzen en beschikbaarheid van energie en grondstoffen. Dat bleek op 25 februari uit een overleg van VNO-NCW en MKB-Nederland met zo'n tweehonderd ondernemers uit de achterban over de oorlog in Oekraïne. VNO-NCW en MKB-Nederland hebben inmiddels een meldpunt geopend waar ondernemers met hun knelpunten terecht kunnen: oekraine@vnoncw-mkb.nl.

Bron: VNO-NCW

Relevante informatie in het kader van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland

Presentatie van het Verbond van verzekeraars over Oekraïne en verzekeringen

Verzekeren & Oekraïne (verzekeraars.nl)