Sprinklerinstallatie controleert brand in appartementencomplex

​​​​​​​

Op woensdagavond na 22:00 uur brak brand uit in een appartementencomplex aan de Galvanistraat te Rotterdam. Dankzij de sprinklerinstallatie kreeg de brand geen kans en is erger voorkomen. De brand was snel geblust. De inzet van de brandweer kon beperkt blijven.

Een woordvoerder van de brandweer meldt dat er brand uitgebroken is in een keuken in een appartement op de 8e etage (van totaal 24 verdiepingen, 250 bewoners). De sprinkler in de nabijheid van de brand had de brand snel onder controle. Het bluswater kwam echter in de schacht terecht en bedreigde vervolgens de elektriciteitsvoorziening, waarop de brandweer besloot het gehele pand te ontruimen.


Sprinklers geven brand geen kans

Een sprinklerinstallatie is hét middel is om de brandveiligheid significant te verhogen. Het is een effectief middel, vooral ook omdat een sprinkler alleen bij een werkelijke brand automatisch start met blussen en daar waar het nodig is. Uit onderzoek blijkt dat het aantal dodelijke slachtoffers met minimaal 82% en het aantal gewonden met minimaal 60% afneemt, omdat de brand geen kans krijgt zich te ontwikkelen.


Federatie Veilig Nederland adviseert gebouweigenaren dan ook de plaats van de afsluiter beter te markeren en dat mee te nemen in het calamiteitenplan. Ook dient bij het ontwerp rekening te worden gehouden met eventueel bluswater bij een calamiteit.


Vragen over sprinklers?

Bekijk de website sprinkler.nl of neem contact op met Federatie Veilig Nederland, John van Lierop, ook bereikbaar via +31 (0)6 31 04 16 92.


Bronnen: rijnmondveilig.nl en diverse andere media

Naar aanleiding van deze brand heeft Editie NL een item gemaakt over sprinklers. John van Lierop van Federatie Veilig Nederland legt de werking van sprinklers uit.


Bekijk de uitzending

Bezoekadres
Zilverstraat 69, 2718 RP Zoetermeer
Postadres
Postbus 840, 2700 AV Zoetermeer
Telefoon
079 - 203 50 15
E-mail
info@federatieveilignederland.nl
 
 
volg ons

Technologie in brandveiligheid & beveiliging