Toekomstcheck biedt inzicht in liquiditeit en scenario's

Nieuwe toekomstcheck biedt ondernemer inzicht in liquiditeit

25 oktober 2021

MKB-Nederland en VNO-NCW presenteren een nieuw instrument voor ondernemers, dat onder meer inzicht geeft in de liquiditeitspositie voor de komende twaalf maanden. Ook krijgen ondernemers te zien wat er in verschillende scenario’s met hun liquiditeit gebeurt.

Na ruim anderhalf jaar zit de Nederlandse economie weer in de lift. Dat betekent niet dat de financiële zorgen van ondernemers meteen verdwenen zijn. Veel ondernemers hadden de afgelopen tijd vooral één zorg: het bedrijf overeind houden. Nadenken over de lange termijn schoot erbij in. Het is belangrijk om nu het vizier op de toekomst te richten en inzicht in hun financiële positie helpt daarbij.

Beide organisaties willen ondernemers met de tool helpen om het vizier na de coronacrisis weer op de toekomst te richten. ‘Ondernemers hebben veel aan hun hoofd. Met de Toekomstcheck helpen we ze eenvoudig inzicht te krijgen in de liquiditeit van hun bedrijf. Hoe staan ze er nu voor en wat is de prognose voor de komende twaalf maanden? En in hoeverre is het bedrijf bestand tegen verschillende toekomstscenario’s? Zo proberen we extra ondersteuning en perspectief te bieden om uit deze onzekere tijden te komen’, aldus VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen.

De check biedt een indicatie van de financiële liquiditeit in drie scenario’s: realistisch, optimistisch en pessimistisch. Bovendien krijgen ondernemers tips bij de relevante scenario’s en worden ze voor persoonlijke begeleiding doorverwezen naar het Ondernemersklankbord en in het vervolg ook brancheorganisaties. Op basis van ervaringen en ontwikkelingen zal de tool de komende tid verfijnd en uitgebreid worden

De tool is onderdeel van het project ‘Blik op de toekomst, met perspectief vooruit’, een initiatief van MKB-Nederland in samenwerking met het Ondernemersklankbord, de Kamer van Koophandel en VNO-NCW.

Naar de Toekomstcheck