Zaken doen met de overheid?

​​​​​​​

Let op: Nieuwe algemene voorwaarden bevatten onbeperkte aansprakelijkheid voor privacy    

17 oktober 2018


Doet u zaken met de overheid? Let dan goed op, want in de nieuwe versie van de algemene voorwaarden legt de overheid standaard de volledige aansprakelijkheid voor privacy bij de leverancier. Als leverancier moet je daarnaast garanderen dat de beveiligingsmaatregelen volledige bescherming waarborgen. Dat zijn disproportionele eisen! ICT Nederland waarschuwt hier goed op te letten en bij een aanbesteding kritische vragen te stellen over deze clausules. 


Eén van de verplichtingen in de Avg is dat verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers schriftelijke afspraken moeten maken over de verwerking van persoonsgegevens. In de AVG is een lijstje met onderwerpen opgenomen waarover afspraken moeten worden gemaakt: de verwerkersovereenkomst. Maar dat woord komt in de AVG niet voor. Je mag dus zelf bepalen waar je die afspraken vastlegt: in een aparte verwerkersovereenkomst of bijvoorbeeld in je algemene voorwaarden. Zolang je maar schriftelijke afspraken maakt over alle onderwerpen uit artikel 28 AVG.


In het aanbestedingsrecht geldt dat de overheid geen disproportionele eisen mag stellen aan leveranciers, stelt ICT Nederland. Het eisen van onbeperkte aansprakelijkheid wordt als disproportioneel gezien.

Zowel de rechtspraak als de wetgever zijn het er over eens dat 100% beveiliging niet bestaat en je daarvoor de leverancier dus niet volledig aansprakelijk mag houden. Waarom is dat dan wel opgenomen in de nieuwe voorwaarden van de overheid?


Lees het gehele bericht op de site van ICT Nederland


Bron: ICT Nederland

Bezoekadres
Zilverstraat 69, 2718 RP Zoetermeer
Postadres
Postbus 840, 2700 AV Zoetermeer
Telefoon
079 - 203 50 15
E-mail
info@federatieveilignederland.nl
 
 
volg ons

Technologie in brandveiligheid & beveiliging