MVO-beleid
De lidbedrijven van Federatie Veilig Nederland zijn doordrongen van de eigen verantwoordelijkheid rond Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). De leden van Federatie Veilig Nederland willen transparant en duidelijk zijn over het eigen MVO-beleid en duurzaam ondernemen.
Dit heeft geresulteerd in een Federatie Veilig Nederland leidraad voor MVO-beleid in de technische beveiliging met de volgende elementen:
Bestuur & Management, Mens & Werk, Klant, Milieu en Maatschappij.
Federatie Veilig Nederland moedigt de leden aan om op basis van deze leidraad richting te geven aan het eigen MVO-beleid. Lidbedrijven die reeds een MVO-beleid hanteren staat het uiteraard vrij om de eigen regeling te blijven volgen.
Kenmerken: de onderneming, lid Federatie Veilig Nederland,
- respecteert wettelijke bepalingen;
- onderkent en respecteert de belangen van stakeholders;
- is transparant met betrekking tot besluitvorming die betrekking heeft op derden; en
- is bewust van de verantwoordelijk voor de impact op de omringende sociale- en leefomgeving.
Hoe werkt het?
Federatie Veilig Nederland leden hebben een vorm van MVO-beleid geïntegreerd in hun bedrijfsvoering.
Het voeren van een MVO-beleid betekent dat deze ondernemingen rekening houden met de effecten van de bedrijfsvoering op mens, milieu en maatschappij met de hierboven genoemde kenmerken. Voor iedere onderneming zien MVO-prestaties er anders uit. Vandaar dat Federatie Veilig Nederland een leidraad heeft ontwikkeld dat handvatten biedt om daadwerkelijk tot een bedrijfseigen MVO-beleid te komen. Lidbedrijven die reeds een MVO-beleid hebben staat het vrij om hun eigen regeling te blijven volgen.
In de Federatie Veilig Nederland leidraad staat per hoofdstuk een serie paragrafen en iedere paragraaf bestaat uit één of meerdere vragen. In totaal zijn het 90 vragen, met meerdere antwoordmogelijkheden: Ja, Neen of Gezien. Dat laatste betekent zoveel als “het punt heeft de aandacht van het management”. In totaal zijn er 90 punten te behalen met de 90 vragen. Iedere vraag die met “Ja” wordt beantwoord staat gelijk aan 1 punt. Vragen die worden beantwoord met een G (Gezien) tellen voor 'n 1/2 punt mee. Na in het invullen van het document stuurt u dit naar het Federatie Veilig Nederland Bureau, waar wordt gekeken of het minimaal aantal punten is behaald. Bij minimaal 60 punten heeft het lidbedrijf recht op het MVO-certificaat van Federatie Veilig Nederland. In 2020 wordt verwacht dat alle leden minimaal 60 punten aantoonbaar behaalt hebben volgens deze methodiek. Of het lidbedrijf maakt aantoonbaar een ander, maar vergelijkbaar, MVO-beleid te hebben.
Download hier de Federatie Veilig Nederland standaard voor MVO-beleid
Vragen?
Komt u er niet helemaal uit of heeft u andere vragen of een opmerking?
U kunt ons per e-mail bereiken via info@federatieveilignederland.nl. Wij helpen u graag verder!