Mistgeneratoren

Meer weten over mistgeneratoren

Mistgeneratoren

In augustus 2016 zagen wij deze film (o.a. op youtube) van een inbraak bij een opticiën.

Het valt ons direct op dat de installatie niet conform de norm is, het vergt namelijk te veel tijd om de ruimte met mist te vullen. Doelstelling van een goede (!) mistgenerator is het immobiliseren van de inbreker of overvaller. Dat vraagt om een installatie die conform het installatiedocument mistgeneratoren (D026) is geïnstalleerd. Dit installatiedocument bepaalt o.a. dat de ruimte (klein of groot) binnen 10 seconden gevuld moet zijn met mist en wel zodanig dat er een zicht van maximaal 50 cm is. Het filmpje laat zien dat deze eis op geen enkele manier gehaald wordt.

De (beveiligings)installateur pleegt hier eigenlijk een wanprestatie. De verzekeraar zou de installateur aansprakelijk moeten stellen voor deze wanprestatie, wat heeft geleid tot de diefstal. Een gerenommeerde beveiligingsinstallateur had de eindklant van een adequate beveiliging voorzien die zekerheden biedt en zorgt dat de investering in beveiligingsmaatregelen (in casu een mistgenerator) een waardevolle is. Nu is er een installatie aangeschaft (kosten), diefstal (kosten), gevolgschade (kosten) en de daders lopen vrij rond op zoek naar een volgend slachtoffer.


Een voorbeeld van hoe het wel moet ziet u hieronder. Bij een juiste werking van de mistgenerator heeft de politie de benodigde aanrijtijd om de inbreker of overvaller in te rekenen.

Bezoekadres
Zilverstraat 69, 2718 RP Zoetermeer
Postadres
Postbus 840, 2700 AV Zoetermeer
Telefoon
079 - 203 50 15
E-mail
info@federatieveilignederland.nl
 
 
volg ons

Technologie in brandveiligheid & beveiliging