home  / 

Beoordelingsdeskundige Rookbeheersingssytemen

Praktische informatie

Het grootste gevaar bij brand is de opeenhoping van rook en warmte. Rook vermindert het zicht, belemmert de vluchtwegen en maakt het brandbestrijders extra moeilijk. Het is dan ook zaak om een uitbrekende brand zo snel mogelijk te signaleren en de verspreiding van rook te voorkomen. Systemen voor de effectieve afvoer van rook en warmte en het creëren van rookvrije zones zijn overduidelijk een hulpmiddel bij het veilig vluchten uit een gebouw, maar vormen ook voor de brandweerman een onmisbare basisvoorziening om veilig bluswerkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Doel opleiding

Het opdoen van theoretische en praktische kennis van brand, brandveiligheid, techniek en voorschriften alsmede zelfstandig een rookbeheersingssysteem kunnen beoordelen.

Programma

  • Doel en opbouw van rookbeheersingssystemen
  • De relatie tot wet-, regelgeving en normering
  • Ontwerp rookbeheersingssystemen
  • Overdruksystemen en systemen in parkeergarages
  • Tunnelsystemen
  • Interactie met andere brandbeveiliginginstallaties, certificering & toetsing
  • Beoordelen, PvE, Rapport van Oplevering, afwijkingen van de norm
  • CFD-berekeningen

Voor wie

Iedereen die zich beroepsmatig bezighoudt met of betrokken is bij het beoordelen van rookbeheersingssystemen, zoals (brandweer)preventisten en inspecteurs. Ook voor opdrachtgevers en gebruikers die net wat meer van het onderwerp willen weten, is deze opleiding zeer geschikt. Voor deze opleiding geldt geen specifieke toelatingseis. Een MBO+ werk- en denkniveau wordt echter wel aangeraden.

Data

Voorjaar 2022

Lesdagen: 6 april, 20 april, 11 mei, 25 mei en 1 juni


Examen: 8 juniNajaar 2022

Lesdagen: 7 september, 14 september, 21 september, 5 oktober en 12 oktober


Examen: 2 november


Duur, locatie en groepsgrootte

Opleiding

5 dagen van 6 uur per dag

Lestijden: 09.00-12.00 uur en 13.00-16.00 uur. De lunch wordt verzorgd.


Examen

0,25 dag


Locatie opleiding: Bergschenhoek

Locatie examen: Zoetermeer


De opleiding wordt modulair in combinatie met de opleidingen Installatiedeskundige, Onderhoudsdeskundige en Ontwerpdeskundige Rookbeheersingssystemen gegeven. Het examen wordt gegeven onder de noemer SSQ (Safety, Security, Quality)

Prijzen 2022

Opleiding

Kosten voor de opleiding Beoordelingsdeskundige RBS bedragen € 1.475,- voor leden en € 1.905,- voor niet-leden (excl. BTW en examen, incl. lunches en lesmateriaal).


Examen

De kosten voor het examen bedragen voor leden € 270,- en voor niet-leden € 317,50,-  (excl. BTW en studiemateriaal). Het examen wordt afgenomen door SSQ. 

Normen

Tijdens de opleiding heeft u de normen en andere relevante documenten nodig. Zie bijgevoegd overzicht van relevante normen en andere documenten. Mocht u niet over deze normen beschikken, dan is het de bedoeling dat u deze zelf rechtstreeks bestelt bij de NEN-Normshop. Dit kunt u telefonisch doen (015) 2 690 491 of via de website www.nen.nl.

Examen

De opleiding wordt afgesloten met het examen Beoordelingsdeskundige RBS en afgenomen door SSQ. De kosten van het examen zijn niet inbegrepen in de prijs.

Aanmelden voor het examen kan via SSQ.

Bezoekadres
Zilverstraat 69, 2718 RP Zoetermeer
Postadres
Postbus 840, 2700 AV Zoetermeer
Telefoon
079 - 203 50 15
E-mail
info@federatieveilignederland.nl
 
 
volg ons

Technologie in brandveiligheid & beveiliging