Weinig huishoudens hebben koolmonoxidemelder
In nog geen een op de drie huishoudens hangt een koolmonoxidemelder. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Een gevaarlijke situatie, aangezien het dodelijke gas in ieder huis kan voorkomen, aldus de bond. Consumenten denken bij koolmonoxide (CO) vaak alleen aan gashaarden en ouderwetse keukengeisers.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid toonde eerder dit jaar al aan dat in bijna 50% van alle ongevallen koolmonoxide ontstaat door een cv-installatie, hoe modern en goed onderhouden ook. Je kunt er wat aan doen om het te voorkomen, daarbij is het ook verstandig om koolmonoxidemelders te plaatsen. De Consumentenbond testte welke melders betrouwbaar zijn en welke niet.
De Consumentenbond vergeleek 19 goed verkrijgbare koolmonoxidemelders, waaruit drie afraders naar voren zijn gekomen. De overige melders functioneren correct en kunnen veilig worden gebruikt.
Federatie Veilig Nederland is van mening dat de burger moet kunnen vertrouwen op veilige producten en plaatst al langer geschikte en betrouwbare koolmonoxidemelders op www.veiligeproducten.nl. De melders op deze site zijn allemaal getest en gecertificeerd op basis van de Europese norm NEN-EN 50291. De gebruiksaanwijzing voldoet aan de Europese norm NEN-EN 50292 die voorschriften bevat hoe en waar de melder op te hangen en wat te doen als het alarm gaat.
De test uitgevoerd door de Consumentenbond bevestigt nog eens dat de site veiligeproducten.nl de consument kan helpen bij de keuze voor een betrouwbaar veiligheidsproduct. De koolmonoxidemelders op veiligeproducten.nl komen allen als veilig uit de test. De site biedt niet alleen een overzicht van veilige koolmonoxidemelders, maar ook van rookmelders en blusmiddelen.
Het hele onderzoek van de Consumentenbond is te lezen in de Consumentengids van oktober 2016 en in het dossier koolmonoxide op de site van de Consumentenbond.