Blog: Terugblik FireSafety & Security Event 2022


Dank aan u allen voor het mede tot een succes maken van een beurs dat al snel door menigeen als een event werd ervaren. Met ruim 30% meer exposanten dan verwacht, in totaal precies 100, en met m é ér dan 50% aan netto bezoekers dan vooraf bedacht een event van de drie verenigingen t.w. VEB, Techniek Nederland en Federatie Veilig Nederland om met trots op terug te kijken. En dat doe ik dan ook. Beide dagen hadden sfeer en een fijne ambiance. De klanken van de vleugel bij de entree zorgde, samen met het opkomende zonnetje, direct voor een warm welkom. Een beeld dat menigeen naar huis mee nam. Dit was geen beurs, maar een netwerkevent.


Iets meer dan 4.000 mensen waren aanwezig op de twee dagen. Ingeschreven hadden zich in totaal 4.850 mensen, laatst gemeten enkele uren voor de beursopening. Een no show van 20% waar 30-35% als normaal wordt beschouwd. 


Weet dat deze eerste editie 95% Nederlanders aantrok, slechts 2 3% van de bezoekers kwam uit Belgi ë en voor het overige bracht een handvol mensen uit de diverse omliggende Europese landen een bezoek. Een nationaal event dus. 


Het concept van gratis entree, gratis parkeren en gratis catering droeg onmiskenbaar bij aan het succes. Goed georganiseerd was bij velen de samenvatting op zowel dag 1 als dag 2.

De rode draad voor de meeste exposanten op dit aantrekkelijk geprijsde event was: veel contactmomenten! Voor zowel brand geori ënteerde exposanten als voor de security geori ënteerde standhouders een event dat voor herhaling vatbaar is. 


Het hoofddoel om veel installateurs op het event te mogen begroeten is uitstekend gelukt, met dank aan de twee koepels VEB en Techniek Nederland. De meeste exposanten lieten weten al de eerste dag genoeg ‘leads ‘ te hebben opgetekend om de 2e dag als “bonusdag ” te zien. Wel waren er relatief minder adviseurs en eindklanten. Iets om voor de volgende editie extra aandacht aan te schenken en gericht partners voor te zoeken. Op die manier hoopt de organisatie nog meer diversiteit te bieden.


Dank ook aan alle sprekers voor hun bijdragen aan het openingscongres, de spreeksessies in de break-out rooms en dank aan de voorzitters Ard van der Steur (Nederlandse Veiligheidsbranche), Jan Kuipers (VEB) en Marc Niele (Techniek Nederland) die samen met mij – via 4 ‘oversized ‘ scharen – de beurs officieel middels het veiligheidslint openden. Het succes van deze 2e week april in 2022 heeft het idee versterkt om er een jaarlijks event van te maken. De eerste 20-25 exposanten hebben zich al spontaan gemeld …. 


Uiteraard zijn er ook vele leerzame momenten geweest die samen met de feedback van exposanten zullen worden meegenomen naar 2023. De verbeteringen zullen een mooie toevoeging zijn op de tweede editie van het FireSafety & Security Event. 


Boele Staal

Algemeen Voorzitter Federatie Veilig Nederland


April 2022