2G uitfasering

27 februari 2024

Binnen twee jaar zullen Nederlandse providers het 2G-netwerk stopzetten. Odido (voorheen T-Mobile) in 2023, Vodafone in 2024 en KPN uiterlijk op 1 december 2025. Gebruikers die niet op tijd overstappen, riskeren problemen, zoals het niet ontvangen van brand- en inbraakmeldingen. Veel systemen, waaronder die van alarmcentrales, meldkamers en zorginstellingen, draaien nog op 2G, wat vervanging of aanpassing vereist. De verouderde technologie wordt uitgefaseerd ten gunste van efficiëntere 4G en 5G netwerken. KPN benadrukt het belang voor eindgebruikers om tijdig te controleren of hun systemen geschikt zijn voor 4G of 5G.

Providers stellen dat het uitschakelen van 2G noodzakelijk is vanwege afnemend gebruik en om frequenties vrij te maken voor verbetering van 4G en 5G-netwerken. Het uitfaseringsproces brengt uitdagingen met zich mee, waaronder logistieke en kosteneffectieve aspecten. Alarmcentrales en installateurs spelen een cruciale rol in het informeren van eindgebruikers en het bevorderen van de overgang naar modernere technologieën. Bedrijven worden gewaarschuwd voor mogelijke veiligheidsrisico’s en onderstrepen het belang van tijdige voorbereiding, omdat het 2G-netwerk eind 2025 wordt stopgezet.

Lees het volledige artikel.

Tijdens het FireSafety & Security op 10 en 11 april 2024 in de Brabanthallen kunnen installateurs en eindklanten eventuele vragen beantwoord krijgen. Registeren voor gratis toegang kan hier.