Risicomonitor Woningbranden 2019

Aantal brandclaims gedaald, wel zorgen om accu’s en batterijen

17 oktober 2019


Het aantal brandclaims op de inboedel- en opstalverzekering is vorig jaar met 11% gedaald. Dat blijkt uit de nieuwe Risicomonitor Woningbranden die is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland en Stichting Salvage. In 2018 werd er 80.582 keer een beroep gedaan op de verzekering na brandschade. In 2017 was dat aantal nog 90.607. Wel maken de drie partijen zich zorgen om het stijgend aantal branden dat is ontstaan door accu’s en batterijen.
Bekijk alle cijfers


Minder brandclaims

Verzekeraars ontvingen afgelopen jaar de meeste brandclaims uit provincie Limburg. Daar werden 14 claims ingediend per 1000 huishoudens. In Noord-Holland werd het minst een beroep gedaan op de verzekering. Verzekeraars ontvingen uit deze provincie 7 brandclaims per 1000 huishoudens. De meeste brandclaims zijn van kleine aard en kunnen verzekeraars samen met hun klant zelf oplossen. Bij grote brandschades, zoals een woningbrand, komen de brandweer en Stichting Salvage in actie.Lithium-ionbatterijen

Stichting Salvage, die namens verzekeraars eerste hulp biedt aan gedupeerden van een grote brand, kwam vorig jaar 100 keer in actie naar aanleiding van een woningbrand ontstaan door een accu of batterij. In 2017 was dat 72 keer het geval. Ook Brandweer Nederland ziet steeds meer branden ontstaan door zogeheten lithium-ionbatterijen. In dit type batterij zit in verhouding veel meer energie dan in een standaard penlitebatterij. Lithium-ion batterijen zitten in de accu ’s van elektrische fietsen en in smartphones, tablets, laptops en hoverboards. Maar ook in koptelefoons en elektrische tandenborstels.

Brandpreventieweken 2019

Brandweer Nederland vraagt daarom al langere tijd aandacht voor het veilig gebruik van accu ’s en batterijen. Tijdens de huidige brandpreventieweken richten Brandweer Nederland samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting zich vooral op kinderen om ze te leren om veilig om te gaan met elektrische apparatuur en batterijen.


Bron: Brandweer Nederland