Resultaten COEN-enquete 3e kwartaal 2020


Conjunctuur enquête Nederland (COEN)

15 augustus 2020


Nederlandse ondernemers zijn nog steeds zeer somber over hun economische situatie, maar het vertrouwen is het derde kwartaal wel toegenomen. Dat blijkt uit de COEN-enqu ête voor het 3e kwartaal 2020.


Detailhandel positief

De stemmingsindicator komt uit op -19,3. Dat is een stuk beter dan de -37,2 van het vorige kwartaal, het dieptepunt sinds de start van de enqu ête in 2008. Het ondernemersvertrouwen is in alle branches nog steeds negatief, behalve in de detailhandel. Vooral de webshops doen goede zaken en zijn dus positief.


Horeca meer omzet

De grootste verbeteringen in het ondernemersvertrouwen doen zich voor in de autohandel en -reparatie, de horeca en de vervoer- en opslagbedrijven. De horeca is nog steeds het meest pessimistisch gestemd, maar verwacht meer omzet te draaien nu de coronaregels de afgelopen tijd zijn versoepeld.


Door de coronacrisis is het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van ondernemend Nederland, abrupt gedaald. Het ondernemersvertrouwen komt in het tweede kwartaal uit op -37,2. De daling was niet eerder zo sterk. Ook het niveau is sinds het dieptepunt van de financi ële crisis en het begin van de meting in 2008 niet eerder zo sterk negatief geweest. Deze en meer verwachtingen en oordelen van ondernemers zijn terug te vinden in de rapportage van Conjunctuurenqu ête Nederland.


Download hier het rapport over het derde kwartaal van 2020