Branchescan 2020: manbeveiliging krijgt zware klappen

‘Manbeveiliging krijgt zware klappen’

18 mei 2021


Het onderdeel manbeveiliging binnen de brede beveiligingsbranche heeft in 2020 zware klappen gekregen. De omzet van de gehele branche daalde met 12% (van 1,5 miljard in 2019 naar 1,3 miljard euro in 2020) en het aantal beveiligers met 9% (van 28.075 naar 25.855). De klap was het hardst in de evenementen- en horecabeveiliging, maar ook bij andere beveiligingsbedrijven liep de omzet gemiddeld terug, vooral door de sterke terugloop van de luchtvaartbeveiliging. Ook bij winkelbeveiliging en mobiele surveillance ging omzet verloren.


Dit blijkt uit de jaarlijkse branchescan, een onderzoek onder 38 beveiligingsbedrijven (waaronder de grootste), dat in opdracht van de Nederlandse Veiligheidsbranche is gedaan door Ilisia Marketingservice. Na de enorme tegenvallers in 2020, zijn de verwachtingen voor 2021 nog wisselend. Bedrijven die werken in evenementen- en horecabeveiliging zeggen ervan uit te gaan dat de zaken vanaf het derde kwartaal weer zullen aantrekken, maar van alle bedrijven verwacht nog steeds ruim de helft ook dit jaar een verdere omzetdaling. Een kwart verwacht dit jaar een hogere omzet te zullen realiseren dan vorig jaar. Het herstel van de crisis lijkt daarmee nog geruime tijd in beslag te zullen nemen.


De Nederlandse Veiligheidsbranche heeft het afgelopen jaar vaak gewezen op de ernstige gevolgen van corona voor de bedrijfstak. Uit de cijfers blijkt nu ook dat werkgelegenheid de afgelopen vijftien jaar niet zo laag is geweest, en zelfs lager is dan in de economische crisis van 2012/2013. Als gevolg van de onzekere omstandigheden hebben veel bedrijven hun toevlucht moeten nemen naar het inzetten van tijdelijk personeel. Het aandeel zzp ‘ers groeide van 12% in 2019 naar 37% in 2020. Opvallend is ook het oplopende ziekteverzuim: van 6,2% in 2019 naar 7,8% in 2020. Naar verwachting is dit deels het gevolg van corona (beveiligers kunnen bijvoorbeeld niet altijd 1,5 meter afstand houden), deels van de coronamaatregelen, waardoor ook medewerkers die wellicht niet besmet zijn toch in quarantaine moeten. De Nederlandse Veiligheidsbranche heeft bij het kabinet verschillende malen aangedrongen op voorrang voor beveiligers, die in de eerste rij staan als het gaat om ordehandhaving, bij testen en vaccineren. De trend van het oplopende ziekteverzuim wordt overigens ook in andere sectoren van de economie waargenomen.


Download het rapport