Aangepaste coronawet naar Tweede Kamer


13 juli 2020


Het kabinet heeft het aangepaste voorstel voor de coronawet naar de Tweede Kamer gestuurd. De wet, die eigenlijk op 1 juli had moeten ingaan, moet een juridische basis geven aan coronamaatregelen, zoals het afstand houden van elkaar. Vanwege alle kritiek is er ingrijpend aan de tekst gesleuteld.


De Tweede Kamer zal het voorstel waarschijnlijk na de zomer behandelen. Daarna buigt de Eerste Kamer zich erover. Dat betekent dat de wet op zijn vroegst in het najaar van kracht wordt. Het oorspronkelijke plan voor de coronawet was zeer omstreden. De overheid zou te veel bevoegdheden krijgen ten koste van de privacy van burgers, en de Tweede Kamer zou te veel op afstand staan. Daarop zijn ingrijpende wijzigingen aangebracht en liep de invoering van de wet vertraging op.


De corona-app, waarmee mensen gevolgd en gewaarschuwd kunnen worden, is uit het voorstel geschrapt. Er komt nu een aparte wet voor de app, die nog in ontwikkeling is. Ook de bevoegdheid voor het plaatselijke gezag om bij mensen thuis coronamaatregelen te handhaven, is uit de tekst verdwenen. Critici vonden het veel te ver gaan dat de politie zou kunnen binnenvallen op een familiefeestje in een woonkamer.

Verder is besloten om de noodwet niet voor een jaar te laten gelden, maar voor een half jaar. Daarna kan de Tweede Kamer besluiten om er eventueel nog een half jaar aan vast te plakken.


De coronawet moet de verschillende noodverordeningen vervangen die vanwege de coronauitbraak door burgemeesters in gemeenten zijn afgekondigd. Er staat bijvoorbeeld in dat mensen verplicht zijn om een veilige afstand van anderen te houden (de anderhalvemeterregel wordt niet letterlijk genoemd). Ook kan de overheid op basis van de wet bepaalde evenementen of beroepsuitoefeningen verbieden.