Beveiliging cruciaal beroep en protocol

Beveiligers ondersteunen vitale processen

15 december 2020


Nederland gaat tot en met dinsdag 19 januari in lockdown om het coronavirus onder controle te krijgen. Het daadwerkelijk toedienen van de vaccins zal dan ook in Nederland opgestart zijn. Als medewerkers zich houden aan het protocol ‘Samen Veilig Doorwerken’, kunnen zij hun werkzaamheden voortzetten. Het protocol kunt u hieronder downloaden.


Protocol ‘Samen Veilig Doorwerken’, versie december 2020


De lockdown geldt, op enkele uitzonderingen na, ook voor alle scholen en instellingen voor kinderopvang. Alleen voor ouders met een cruciaal beroep is opvang mogelijk. Als in een gezin é én van beide ouders een cruciaal beroep heeft, is het verzoek van het kabinet overigens om kinderen wel zoveel mogelijk zelf op te vangen. Net als in het voorjaar heeft het kabinet een aantal beroepsgroepen aangewezen als cruciaal beroep. Beveiliging behoort volgens het kabinet tot een beroepsgroep die vitale processen ondersteunt, zie ook de website van de Rijksoverheid.


Werkgevers in de sector kunnen een werkgeversverklaring afgeven waarmee werknemers kunnen aantonen dat werkzaamheden worden verricht die ondersteunend zijn aan vitale processen, zodat door hen een beroep kan worden gedaan op kinderopvang.