Beoordelingsdeskundige Rookbeheersingssystemen

Praktische informatie

Het grootste gevaar bij brand is de opeenhoping van rook en warmte. Rook vermindert het zicht, belemmert de vluchtwegen en maakt het brandbestrijders extra moeilijk. Het is dan ook zaak om een uitbrekende brand zo snel mogelijk te signaleren en de verspreiding van rook te voorkomen. Systemen voor de effectieve afvoer van rook en warmte en het cre ëren van rookvrije zones zijn overduidelijk een hulpmiddel bij het veilig vluchten uit een gebouw, maar vormen ook voor de brandweerman een onmisbare basisvoorziening om veilig bluswerkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Doel opleiding

Het opdoen van theoretische en praktische kennis van brand, brandveiligheid, techniek en voorschriften alsmede zelfstandig een rookbeheersingssysteem kunnen beoordelen.

Programma

  • Doel en opbouw van rookbeheersingssystemen
  • De relatie tot wet-, regelgeving en normering
  • Ontwerp rookbeheersingssystemen
  • Overdruksystemen en systemen in parkeergarages
  • Interactie met andere brandbeveiliginginstallaties, certificering & toetsing
  • Beoordelen, PvE, Rapport van Oplevering, afwijkingen van de norm
  • CFD-berekeningen


Er wordt eveneens een bezoek gebracht aan 1 of 2 projecten op locatie, waarbij uitleg wordt gegeven over rookbeheersingssystemen.

Voor wie

Iedereen die zich beroepsmatig bezighoudt met of betrokken is bij het beoordelen van rookbeheersingssystemen, zoals (brandweer)preventisten en inspecteurs. Ook voor opdrachtgevers en gebruikers die net wat meer van het onderwerp willen weten, is deze opleiding zeer geschikt. Voor deze opleiding geldt geen specifieke toelatingseis. Een MBO werk- en denkniveau wordt echter wel aangeraden.

Data 

Najaar

12 september, 19 september, 26 september, 3 oktober en 17 oktober 2018


Examen: 31 oktober 2018

Duur, locatie en groepsgrootte

Opleiding

5 dagen van 6 uur per dag


Examen

0,25 dag


Locatie opleiding: Uden / Katwijk (bij Cuijk)

Locatie Examen: Zoetermeer

Groepsgrootte: minimaal 10, maximaal 15


De opleiding wordt modulair in combinatie met de opleidingen Installatiedeskundige, Onderhoudsdeskundige en Ontwerpdeskundige Rookbeheersingssystemen gegeven.

Prijzen

Kosten voor de opleiding Beoordelingsdeskundige RBS bedragen 1.350,- voor leden en 1.850,- voor niet-leden (excl. BTW en examen, incl. lunches en lesmateriaal).


Examen

De kosten voor het examen bedragen voor leden 235,- en voor niet-leden 275,-  (excl. BTW en studiemateriaal).

Normen

Tijdens de opleiding heeft u de normen en andere relevante documenten nodig. Zie bijgevoegd overzicht van relevante normen en andere documenten. Mocht u niet over deze normen beschikken, dan is het de bedoeling dat u deze zelf rechtstreeks bestelt bij de NEN-Normshop. Dit kunt u telefonisch doen (015) 2 690 491 of via de website www.nen.nl.

Examen

De opleiding wordt worden afgesloten met het examen Beoordelingsdeskundige RBS. De kosten van het examen zijn niet inbegrepen in de prijs.